Linia przeznaczona jest do produkcji twarogu w technologii bezchustowej, z wykorzystaniem multiform twarogowych produkcji Obram.
Wszystkie urządzenia technologiczne powiązane są ze sobą systemem transportowym form twarogowych.
Taki sposób konstrukcji linii pozawala na osiąganie dużych wydajności produkcyjnych przy stosunkowo niewielkiej powierzchni zabudowy.
Obróbka technologiczna mleka odbywa się w kotle koagulacyjnym. Odpowiedniej dojrzałości skrzep twarogowy poddawany jest delikatnemu, okresowemu mieszaniu z równoczesnym równomiernym podgrzewaniem. Automatyzacja procesu pozwala na uzyskanie wysokiej jakości ziarna twarogowego.
Gęstwa twarogowa z kotła koagulacyjnego podawana jest stopniowo (za pomocą pompy membranowej) do kolumnowego urządzenia formująco-prasującego, gdzie na zasadzie samoprasowania (prasowania grawitacyjnego), masa twarogowa formowana jest w porcje o wymiarach dostosowanych do wymiarów form.
Perforacja wkładów urządzenia formująco-prasującego umożliwia odpowiednie oddzielenie masy twarogowej od serwatki, co zapewnia uzyskanie optymalnej struktury i konsystencji twarogu.
Funkcja napełniania form realizowana jest poprzez przemienną pracę noża i zasuwy, zlokalizowanych w dolnej części urządzenia.
Zalety urządzenia formująco-prasującego:
- mały rozrzut pomiędzy masami poszczególnych porcji twarogu
- automatyzacja procesu
- mycie w systemie C.I.P.
- wysoka higiena procesu
Porcje twarogu, umieszczone w podstawianych automatycznie formach, transportowane są pod stanowiska prasujące. Twarogi doprasowywane są przez ok. 1 minutę.
Po zakończeniu fazy prasowania, formy odwracane są do góry dnem i przesuwane do urządzenia opróżniającego.
Porcje twarogu mogą być następnie (2 opcje):
- podawane na przenośnik taśmowy, skąd odbierane ręcznie i podawane na pakowaczkę.
- podawane na tacki. Tacki umieszczane są na wózkach i odprowadzane do chłodni, gdzie twaróg
jest schładzany. Po upływie ok. 1,5 godziny wózki wyprowadzane są z chłodni do pakowaczki.
Formy twarogowe po opróżnieniu kierowane są do myjki tunelowej.
Myjnia wykonana jest w postaci trzysekcyjnego tunelu:
- sekcja płukania wstępnego
- sekcja mycia właściwego
- sekcja płukania końcowego.
Myjka form wyposażona jest w system regulacji i kontroli temperatury środka myjącego, jak również jego stężenia.
Z chwilą zakończenia pracy linii, formy wracają do pozycji początkowej – do magazynu form.
W obiegu linii znajduje się 27 multiform twarogowych.