Obram oferuje urządzenia oraz kompletne linie technologiczne do produkcji różnych rodzajów sera:
- sery miękkie
- sery półmiękkie o krótkim okresie dojrzewania
- sery półtwarde i twarde typów: holenderskiego, szwajcarskiego i tylżyckiego.
Ser produkowany jest wg technologii formowej, z indywidualnym prasowaniem każdej sztuki sera z zastosowaniem form lub multiform z tworzywa sztucznego.
KOMPLETACJA AUTOMATYCZNEJ LINII DO PRODUKCJI SERA
Przygotowanie surowca:
1. Tankosilosy mleka serowarskiego
2. Układy do repasteryzacji mleka
3. Systemy przygotowania zakwasów roboczych
4. Układy przygotowania wody technologicznej
Przygotowanie ziarna serowarskiego i urządzenia do wstępnego prasowania sera :
1. Zbiorniki buforowe do zakwaszania mleka serowarskiego
2. Kotły serowarskie poziome lub pionowe
3. Kolumny do ciągłego formowania i prasowania serów
4. Prasy wstępnego prasowania bloków sera
Główne prasowanie serów:
1. Formy serowarskie z tworzywa sztucznego
2. Prasy tunelowe końcowego prasowania
3. Zespół urządzeń do obsługi form i pokryw serowarskich
4. System transportu form i pokryw
Zanurzeniowe systemy solenia serów:
1. System kontenerowy
2. System typu „rzeka”
3. Systemy mieszane
Konfekcjonowanie serów:
1. Waga do ciągłego, automatycznego ważenia
2. Urządzenia do cięcia serów świeżych / dojrzałych
Systemy mycia
1. Myjnia form i pokryw
2. Stacje mycia w systemie C.I.P.