www.obram-spzoo.maxtrader.pl MaxTrader - Products. Companies. Trade leads.

[Poland]Automatyczna linia do produkcji twarogu

Linia przeznaczona jest do produkcji twarogu w technologii bezchustowej, z wykorzystaniem multiform twarogowych produkcji Obram.

Wszystkie urz?dzenia technologiczne powi?zane s? ze sob? systemem transportowym form twarogowych.

Taki sposób konstrukcji linii pozawala na osi?ganie du?ych wydajno?ci produkcyjnych przy stosunkowo niewielkiej powierzchni zabudowy.

Obróbka technologiczna mleka odbywa si? w kotle koagulacyjnym. Odpowiedniej dojrza?o?ci skrzep twarogowy poddawany jest delikatnemu, okresowemu mieszaniu z równoczesnym równomiernym podgrzewaniem. Automatyzacja procesu pozwala na uzyskanie wysokiej jako?ci ziarna twarogowego.

G?stwa twarogowa z kot?a koagulacyjnego podawana jest stopniowo (za pomoc? pompy membranowej) do kolumnowego urz?dzenia formuj?co-prasuj?cego, gdzie na zasadzie samoprasowania (prasowania grawitacyjnego), masa twarogowa formowana jest w porcje o wymiarach dostosowanych do wymiarów form.

Perforacja wk?adów urz?dzenia formuj?co-prasuj?cego umo?liwia odpowiednie oddzielenie masy twarogowej od serwatki, co zapewnia uzyskanie optymalnej struktury i konsystencji twarogu.

Funkcja nape?niania form realizowana jest poprzez przemienn? prac? no?a i zasuwy, zlokalizowanych w dolnej cz??ci urz?dzenia.

Zalety urz?dzenia formuj?co-prasuj?cego:
- ma?y rozrzut pomi?dzy masami poszczególnych porcji twarogu
- automatyzacja procesu
- mycie w systemie C.I.P.
- wysoka higiena procesu

Porcje twarogu, umieszczone w podstawianych automatycznie formach, transportowane s? pod stanowiska prasuj?ce. Twarogi doprasowywane s? przez ok. 1 minut?.

Po zako?czeniu fazy prasowania, formy odwracane s? do góry dnem i przesuwane do urz?dzenia opró?niaj?cego.

Porcje twarogu mog? by? nast?pnie (2 opcje):
- podawane na przeno?nik ta?mowy, sk?d odbierane r?cznie i podawane na pakowaczk?.
- podawane na tacki. Tacki umieszczane s? na wózkach i odprowadzane do ch?odni, gdzie twaróg
jest sch?adzany. Po up?ywie ok. 1,5 godziny wózki wyprowadzane s? z ch?odni do pakowaczki.

Formy twarogowe po opró?nieniu kierowane s? do myjki tunelowej.

Myjnia wykonana jest w postaci trzysekcyjnego tunelu:
- sekcja p?ukania wst?pnego
- sekcja mycia w?a?ciwego
- sekcja p?ukania ko?cowego.

Myjka form wyposa?ona jest w system regulacji i kontroli temperatury ?rodka myj?cego, jak równie? jego st??enia.

Z chwil? zako?czenia pracy linii, formy wracaj? do pozycji pocz?tkowej – do magazynu form.

W obiegu linii znajduje si? 27 multiform twarogowych.


Category: Machines & Tools -> Food Processing Machinery



Obram Sp. z o.o.

Street:Al. Obro?ców Tobruku 7
City:Olsztyn
Postal code:10-092
Region:Varmia and Masuria
Country:Poland
Phone: +48 89 5353227

Internet

Presentation:www.obram-spzoo.maxtrader.pl

Contact person

Name and Surname: Jacek Roman
Phone: +48 89 5353227